«

»

apr 10 2019

3% slem

1. liga round 2 ŽBK - Légia

V článku na webe Edo komentoval nižšie uvedené rozdanie slovami "s veľkým šťastím splnili 3% slem". Dovolím si k uvedenému výroku uviesť pár slov.

Jedná sa o rozdanie :
.

Board 1
North Deals
None Vul
J 9 8 6 3
K 9
J 8
A K 9 3
10 4 2
6
9 7 5 4 3 2
8 7 5
 
N
W   E
S
 
A Q
J 10 7 4
K Q 10 6
J 6 2
 
K 7 5
A Q 8 5 3 2
A
Q 10 4

Licitácia prebehla následovne.

West North East South
  1  Pass 2 
Pass 2  Pass 2 
Pass 3  Pass 4 
Pass 5  Pass 6 
All pass      

Poznámka : všetky hlášky počnúc od 2  až po 3  včítane boli alertované.

S mal s vyššie uvedenej licitácie tieto informácie o liste N : najmenej 5 list , 12-13 figurových bodov, zádrž druheho kola v , A a K v ♣.


Z licitácie sa dozvedel klúčové informácie, ktoré potreboval vedieť.  Rizikom bolo, či má N  K, alebo singl. Pokiaľ má K, tak už nemôže mať  A, ale ešte stále môže mať v  QJ a potom je na výdaj len  A, pretože všetky zostávajúce farby sú pokryté a na 6 list všetko zahodí. Šanca na splnenie slemu je dosť vysoká. Tak ako boli karty delené poraziť ho môže len výnos a ten nikto nevymyslel, čiže ako vidieť z prezentácie N nebol jediný, čo získal 12 zdvihov.


Edo niekoľkokrát pri rôznych príležitostiach kritizoval náš licitačný systém slovami : Nerozumiem, ako môžu tak inteligentný ľudia hrať tak blbý systém. Rád by som k tomu poznamenal, že licitačné systémy sú rôzne, každý
môže mať svoje nedostatky a výhody, ktoré sa prejavia vo výnimočných situáciach a žiaden systém by som nezatracoval, hlavne pokiaľ o ňom nič neviem. V tomto prípade licitačný systém zhodou okolností pomohol vydražiť slem, ktorý mal veľkú šancu na úspech a rozhodne nemôžem súhlasiť s Edom, že bol 3%.

Peter Hora

 


Celkom prečítané 250 krát.
Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Servus Edo,
určite si lepší počtár ako ja, pretože ja sa na rozdieľ od Teba nedokážem dostať k žiadnemu konkrétnemu %. Preto by ma veľmi zaujímalo ako si sa k nemu dopočítal Ty.
Ako som sa k výrazom “sanca na splnenie slemu je dost vysoka” alebo “slem mal velku sancu na uspech” dopracoval som sa snažil popísať už v článku, ale môžem to ešte trochu rozviesť. Z licitácie som vedel, že v ♣ má partner AK, to znamená v tejto farbe by sme mali mať najmenej 3 zdvihy. Mám single ♦A, takže to je štvrtý zdvih a v tejto farbe nehrozí bezprostredné nebezpečie.
V ♥ mi partner oznámil zádrž druhého kola, znamená to buď single alebo má krála. Ktorá z týchto variant to je som nevedel. Na Záhorí hovoria “padesát na šedesát”. Keďže som optimista, tak som si vybral tých šedesát, že má ♥K. V takom prípade máme ďalších 5-6 zdvihov. V trumfoch odovzdáme určite ♠A a predpokladal som, že v nich urobíme ďalšie 4 zdvihy. O trumfovej farbe som toho moc nevedel. Partner má určite 5list, ale nie je vylúčený ani 6list. Viem, že nemá A, ale kľudne môže mať QJxxx a za takých okolnosti nie je pri pravdepodobnejších deleniach trumfov žiaden problém.
Ten horší prípad je, že partnerova zádrž druhého kola v ♥ je singl. Vtedy vypracovanie tejto farby môže byť zložitejšie, ale zase na druhej strane má partner bodový priestor na A♠, ktoré môže a nemusí mať. Splnenie slemu môže byť komplikovanejšie, ale nie nemožné dokonca aj v prípade, že N to A♠ nemá.
Podstatné je, že na samotné vyhodnotenie situácie má hráč obmedzené množstvo času a k dispozícii len informácie, ktoré získal z licitácie. Ja som to vyhodnotil tak, že šanca na splnenie slemu je dosť vysoká (% som nepovažoval za potrebné upresňovať) a licitoval som ho. Ako vidieť z prezentácie 5 hráčov z 8 získalo pri záväzku v ♠ 12 zdvihov. Okrem nás ho nelicitoval nikto, zrejme nemali o liste partnera toľko informácii, ako sme mali my.
Ešte poznámku k zohrávke. Po výnose K♦ sa to nedá hrať inak ako prejsť do ruky a zahrať malý ♠. E to môže skomplikovať tým, že nepridá A♠ ale Q♠ a HH potom musí pri ďalšom trumfovaní robiť impas na 10♠ u W.

Nehledě na další okolnosti, v pikách vidím jen 2 rozlohy z 32, při kterých se vydá jen jeden zdvih, což činí 6,25 %. Ony další okolnosti toto číslo dále sníží, ale to už počítat nebudu.

Pobavil mě odhad, proč ostatní tento slem nelicitovali. Není divu, že na svůj systém nedáte dopustit:-).

Dušan

Já jsem (částečně) počítal teoretickou pravděpodobnost, nikoliv to, co ty. Neměla by ti ale vyjít nula, když tu druhou, tu aktuální, rozlohu poráží srdcový výnos?

Skutočne ide o nedorozumenie, ktoré by mohlo charakterizovať príslovie Po bitke je každý generálom. Pri rozhodovaní sa o výške záväzku počas licitácie nepoznám exaktné rozdelenie kariet medzi troch ďalších hráčov sediacich pri stole a napriek tomu z obmedzených informácii, ktoré mám, musím odhadnúť šancu na splnenie záväzku. Niečo úplne iné je keď vidím všetky karty v diagrame na obrazovke a môžem variovať rozdelenie nejakej farby (prípadne všetkých kariet súperov), ako by teoreticky mohlo byť a z toho počítať šance na splnenie.
Musím sa priznať, že pre mňa je podstatne dôležitejšie ten odhad pri licitácii, ako to čo by bolo keby… Na rozdiel od oboch komentujúcich si myslím, že so znalosťou toho, čo z licitácie vyplynulo bolo rozhodnutie hrať slem správne. Komentujúci si kľudne môžu pri kombinovaní rozložení v ♠, napríklad pridať šiesty ♠ u N, alebo si predstaviť, že N má Q♠ a miesto J♦ má x♦, čo licitácia nevylučovala a takto si spočítať šance na splnenie.