«

»

júl 28 2018

Ako hrať súťaže družstiev a neprehrávať

Bridž ponúka viacero súťažných foriem, z ktorých sa za najdôležitejšiu pokladá súťaž družstiev hodnotená IMP bodmi. Ak si pozriete výsledky našich medzinárodných súťaží ako je Veľká cena Košíc alebo Medzinárodné majstrovstvá Slovenska, tak zistíte, že hlavne v posledných rokoch sa slovenským družstvám v týchto súťažiach naozaj nedarí. Možno je to dané aj vyšším herným umením súperov, ale určite je to podľa môjho názoru dané aj tým, že slovenská družstvá hrajú tieto súťaže v eminentnom rozpore s doporučeniami pre víťaznú stratégiu v takýchto súťažiach. Domnievam sa, že preto nezaškodí takéto doporučenia pripomenúť – nie že by ich naši hráči nepoznali, ale čo sa nepripomína, na to sa ako ukazuje prax, ľahko zabúda. Takže ide o nasledujúce body:

  • Koncentruj sa na splnenie vylicitovaného záväzku. Netráp sa s nadzdvihmi alebo pádmi. Ak si v správnom záväzku, rozlohy mu budú naklonené, ale pokiaľ je to možné, zaisti sa pred nepriaznivým rozdelením farieb.
  • Dôveruj licitačnému systému. Problémy by mal riešiť licitačný systém, nie hráč. Skús si uvedomiť, že dobrý licitačný systém väčšinu problémov rieši, kým aj dobrý hráč mnoho problémov vytvára. Ak v párovej súťaži budeš víťazom, ak budeš hrať v správnej farbe a na správnej výške i vtedy, keď ti občas utečie nejaký zdvih, tak v súťaži družstiev to platí dvojnásobne, čiže treba nechať pracovať systém.
  • Nevynechávaj celo herné záväzky. Ak si v druhej hre, licituj aj hry, ktoré majú šancu okolo 40%. V prvej zase okolo 50%.
  • Ak vylicituješ tri hry v druhej hre, ktoré súperi nelicitovali a dve z nich padneš, kým len jedinú splníš, tak si nič nestratil, stav bude remízový. Záver: ak stojíš pred reálnym rozhodnutím či hru licitovať alebo nie a ak o nej reálne premýšľaš, tak neuhni a hru licituj.
  • Nekontruj agresívne čiastočné záväzky. Nepredpokladaj naivne, že partner donesie veľa obranných zdvihov pri kontrovaných čiasťákoch.
  • Vyhni sa dobrovoľným dvojciferným stratám na základe divokých, preventívnych licitov len preto, lebo máš dĺžku v nejakej farbe. Sleduj, koľko dvojciferných strát si tzv. nevynútenými chybami zavinil a pracuj na tom, aby si takéto chyby nezopakoval.
  • V súťaži družstiev by si v súťažnej licitácii mal byť opatrnejší ako v párovej súťaži. Ak máš kartu na hranici ďalšieho licitu aj pre párovú súťaž, tak v súťaži družstiev by si mal určite pasovať. Pre licit by si mal mať list o niečo lepší: o nejakú dámu alebo o kúštik lepšiu rozlohu či povedzme o lepšie rozmiestnenie figúr.
  • Zvoľ najbezpečnejší možný záväzok. Ak licitácia ukazuje, ze máte lepší lacný ako fit v drahej farbe, tak zohrávaj radšej isté 3kára za 110 ako 2srdcia za prípadných 140. Dôležité je záväzok splniť, nie získať o chĺpok väčší zápis.
  • To isté platí pre hry a slemy. Ak máte fit 44 v drahej, je zvyčajne lepšie hrať drahú ako 3NT (v páraku je to často naopak). Ak viete, že máte fit 44 v lacnej, je zvyčajne lepšie hrat slem v lacnej ako 6NT.
  • Nenaháňaj sa za slemami. Licituj slem, len ak má vyššiu ako dvojtretinovú šancu na úspech.
  • Nenaháňaj sa za slemami. Aha, to už bolo. Nevadi, toto treba priklincovaťnajmenej dvakrát. Nelicituj neisté slemy v situácii, keď si pod tlakom napríklad následkom straty licitačného priestoru.
  • Bridž nikdy nehráš sám, tobôž v súťaži družstiev nie. Nehraj riskantne len preto, lebo si myslíš, že v zápase prehrávaš. Možno v ňom vedieš a práve týmto štýlom vyhodíš výhru von oknom. Mimochodom, môže platiť aj opak. Pred rokmi som hral na súťaži v Budapešti proti poľskému družstvu, ktoré sa hrdilo čerstvým titulom majstra sveta. Doslova sme ich na jednom stole rozniesli, v zápase na osem rozdaní zhruba o 50 impov. Zápas skončil remízou a Poliak z druhého stola sa úškrňal: tiež ste si mysleli, ze máte dobrý stolík? Dodatočné ponaučenie: vždy hraj do posledného rozdania a posledného zdvihu, lebo až pri porovnaní výsledkov sa ukáže, kto zápas naozaj a o koľko vyhral.
  • Nehraj tzv. hrdinský bridž. Ak máš napríklad licitačný problém, tak nie je tvojou úlohou vždy nájsť jeho riešenie ako keby si hral na otvorené karty. Nevoľ hlášky, ktoré partnera zmätú: pas na forsujúcu hlášku alebo ukázanie extra hodnôt, ktoré nemáš. Hraj disciplinovane, zvoľ radšej konzervatívny štýl a nie jánošíkovské hrdinstvo, ktoré si súperi vychutnajú a posadí ich na koňa.
  • Súťaž družstiev je založená na stratégii brániacej veľkým obratom. Preto nielen licituješ hry v druhej, ale pri rozdaniach s divokou rozlohou, s dvojitými fitmi, nejasnými okolnosťami ohľadom toho, kto je v útoku a kto v obrane, voľ radšej jedno licitačné kolo naviac, ktoré zabráni veľkému obratu napríklad v podobe splnených hier na oboch stoloch ako taktiku drobného zárobku typu s očakávaním, že súper na oboch stoloch padne za 100, čiže zisku 5 impov.
  • Ak sa domnievaš, že záväzok súperov má veľkú šancu na splnenie, tak pri obrane môžeš použiť aj hazardné zahrania, aby si záväzok porazil. Na nadzvihoch totiž nezáleží. Ak sa však domnievaš, že záväzok súperov je neistý a ku splneniu potrebuje aj vašu pomoc v nejakej forme, tak vynášaj a bráň konzervatívne, aby si kľúčový zdvih neodovzdal.
  • Čo je ťažké pre teba, je asi ťažké aj pre iných. Hráč, ktorý u súperov sedí na tvojom mieste, hrá s tými istými kartami. Nemusíš problém vyriešiť dokonale, stačí ho vyriešiť lepšie. Nemusíš prípadne problém vyriešiť lepšie, ale vyhni sa nevynútenej chybe, vyhni sa katastrofe. Katastrofou nie je, ak vynecháš 50% slem, ale katastrofou je, ak padneš v obrane nesplniteľného záväzku povedzme za 800. Alebo za 1100.
  • Pri hre sa neponáhľaj, bridž nie sú konské preteky. Nájdi si svoju frekvenciu hry, rezervuj si čas na špeciálne problémy, ktoré sa vždy objavia. Nepodliehaj časovej tiesni, pokuty sa prekročenie času sú rádovo nižšie ako prípadná strata zapríčinená zbytočným omylom v dôsledku časového tlaku. Ak narazíš na súpera, ktorý hrá rýchlo alebo príliš pomaly, tak je veľmi dôležité sa jeho štýlu neprispôsobiť, vždy hraj vo svojom tempe.
  • Pracuj na dobrej atmosfére v družstve. Bridž je v prvom rade hra, ktorá nás má zabávať a nie trápiť. Družstvo hrajúce v mentálnej pohode hrá zvyčajne lepšie ako hráči,ktorí na seba zazerajú.

Autor: E. Velecký. Voľne spracované podľa zdrojov ACBL a doplnené niektorými autorom uprednostňovanými princípami.


Celkom prečítané 227 krát.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments