«

»

jan 07 2017

Pik alebo pika?

Napísal Pavel Mokráň

Pri redakcii pripravovanej cs.knihy o bridži sme narazili na nasledujúci problém. Ako nazývať najvyššiu farbu: zaužívaným slovom pik alebo gramaticky správnym pika? V češtine mali tiež problém s touto dilemou, ale teraz sa tam vo všeobecnosti používa výraz PIK v mužskom rode. Proti používaniu výrazu pika sa argumentuje aj nasledovne:

Slovník spisovného jazyka českého (1-4), Academia 1960-71 nebo (1-8), Academia 1989 : SZ: … pika: hlodavec: CJC 1/394 aj. cizí savec z řádu zajíců.

Teraz ale k slovenčine. Wikipédia uvádza: PIKA je jedna zo štyroch farieb francúzskych hracích kariet. Bridžoví hráči ju zvyknú používať v mužskom rode PIK. V knihe Bridž rýchlo a dobre som sa priklonil k výrazu PIK (mužský rod). Názor slovenských jazykovedcov by sa dal zhrnúť takto:

Väčšina hráčov používa „PIK“, pretože tí starší to majú zaužívané z čias spoločného štátu a tí mladší to zrejme preberajú od nich. Žiaľ je to hrubý prehrešok proti pravidlám a aj logike. Pik je fyzikálny pojem a pika je plne v súlade s jej symbolom – vrchná časť stredovekej zbrane pika. V literatúre a na internete by sa malo používať „PIKA“. Možno časom aspoň tá najmladšia generácia si to osvojí a nebudeme v rozpore s čistotou slovenského jazyka.

Na druhej strane sa dá argumentovať tým, že jazykovedci by mali vychádzať z toho, čo sa všeobecne používa. Už ustúpili a mnohé výrazy, ktoré predtým odsudzovali ako čechizmy, sa teraz môžu používať.

V Česko-slovenskej knihe o bridži bude 80 rozdaní komentovaných v češtine a tam sa samozrejme používa výraz PIK v mužskom rode. 40 rozdaní bude komentovaných v slovenčine.

Chcete, aby sa najvyššia farba označovala PIK alebo PIKA? [fb_button]

Celkom prečítané 627 krát.
Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Najvyššiu farbu označovať (písať) PIKA

Včera (11.1.) som sa pokúšal klikať na odpoveď “pika” (na krúžok, na farebné pole, aj na číslo 5 hlasov) ale navýšenie hlasov na 6 sa neudialo, preto som sa vyjadril cez komentár. Dnes vidím, že sa navýšila len odpoveď “pik” (z 10 na 12). Ako je vlastne možné hlasovať ? (keď sa môj hlas prostredníctvom komentáru nepripísal ?).
Čo osobne viem: Poliaci, Bulhari a Rusi používajú termín “pika” – ženský rod.
Podobne aj termín trefa (Bulhari a Rusi) a trefla (Poliaci) je ženského rodu.

Hlasuje sa pomocou ankety. Hlasovanie z vasho IP 46.150.218.15 bolo zaregistrovane dna 2017-01-09, cas 07:19:28. Kazdy moze hlasovat len raz. Pokus o opakovane hlasovanie z toho isteho IP urobeny dna 11.1. system uz neumoznil (da sa to oklamat, ale to snad nik nebude robit) a tym, co uz hlasovali, ukazuje len aktualne vysledky hlasovania.

Hlasovanie pomocou komentara nie je mozne. Komentar sa berie len ako vyjadrenie k teme. Ak sa medzicasom navysil pocet odpovedi pre moznost pik, tak je to preto, ze pre tuto odpoved medzicasom hlasovali ini citatelia webu.

Ak je to tak, tak som asi nezaregistroval, že som hlasoval. Mea culpa.