« Výsledky 2. ligy Východ SBL2024

»

júl 03 2024

Slovenský štandard: hodnotenie slabých listov II.


Tieto príklady (viď predošlý text) ukazujú, že je ťažké mať takéto listy v obľube a z praxe iste poznáte hráčov, ktorí sú deprimovaní z toho, ak majú hľadať pozitíva v podobe dám, jackov a premýšľať, či je nejaký dubl vhodný alebo nie.

Je preto niekedy rozumnejšie pozrieť sa na problém z druhej strany stola.

Rozdanie 1. Má partner
Rozdanie 2. Má partner
Rozdanie 3. Poznámka: hláška 3trefy sú tzv. druhý negatív.

Má partner
Rozdanie 4. Má partner


Vo všetkých štyroch rozdaniach ma ruka1 nezanedbateľnú, ale zároveň neodhadnuteľnú hodnotu, kým ruka2 je v podstate bezcenná.
V rozdaní 1 umožňuje ruka1 splnenie hry alebo čiastočného záväzku.
To isté platí pre rozdanie 2.
V rozdaní 3 splníme s rukou 1 dokonca slem.
V rozdaní 4 nie je s rukou 1 pravdepodobné splnenie hry, ale stále je to lepšie ako trikrát padnúť s rukou 2.

Je zrejmé, že pokiaľ máme (predtým neukázaný) fit do partnerovej farby alebo farieb a partner licituje opakovane a agresívne, tak je vhodné predstaviť si jeho kartu vizuálne a potom väčšinou dôjdeme k záveru, že naša pôvodne slabá karta je vlastne v spolupráci s partnerovým listom hodnotná a tak jej hodnotu je vhodné aktívnou licitáciou ukázať.

Tieto štyri rozdania nám v rámci tejto poučky ukazujú, že ruka nemusí byť zlá a že jej hodnota závisí od partnerovej licitácie. Je extrémne dôležité posudzovať tzv. slabé listy v kontexte partnerovej licitácie a zvážiť či, partner bol povedzme pod tlakom, či licitoval na voľnej pozícii alebo len licitačne balansoval. Naviac, v niektorých pozíciách to nemusí byť čitateľné alebo úplne jasné, hráči dostávajú aj kritické alebo hraničné listy, ktoré neriešia vždy rovnako. Na druhej strane v mnohých sekvenciách je zrejmé, že hodnota niektorých listov je naozaj zlá a ani ďalší partnerov licit ich hodnotu nezvýši.

Pozrime si niektoré príklady na túto tému a čitatelia si pri nich môžu preveriť, či majú rovnaký názor ako autor textu:

V tomto slede partner nič špeciálneho neprisľúbil, takúto akciu nazývame balansovaním, partner môže mať (slušné) minimum, je to po pase jeho druhá najslabší hláška. Partner z licitácie usúdil, že nejaké vhodné hodnoty na stole nájde.
V tomto slede je partner pod tlakom a je preto možné, že jeho list je o zdvih slabší než ako by teoreticky na licit na treťom stupni mal byť. Partner zároveň nemá predstavu aký list nájde na stole, ale dúfa, že aspoň 6-8 bodíkov tam bude. To zároveň znamená, že ak máme list so 6-8 bodmi a nemáme extrémne dobrú rozlohu, máme napríklad , tak môžeme pasovať. V žiadnom prípade však nepasujeme (ako to urobil slovenský reprehráč) list typu a jeho partner s listom potom zobral 10 zdvihov aj proti rozlohe pikov 5-0, pričom mu v tromfoch chýbalo AJ973.


Partner vie, že súperi majú okolo 24 bodov a ak zasiahne v takejto nebezpečnej situácii, musí mať zodpovedajúci list. Neočakáva, že by vylicitoval a splnil hru, ale hľadá aspoň stredný fit. Zo strategického hľadiska navrhuje trefový výnos proti 3NT, lebo keby uprednostňoval pikový výnos, tak by mal pasovať.
Ak súperi majú fit, tak by ho mala mať aj naša strana. Partner nemusí mať teda nič špeciálneho, nemal by mať však minimum, lebo predsa len licituje na treťom stupni.
Toto je trošku silnejší sled ako predtým, lebo partner má len jednu farbu a to viac vyžaduje od jeho listu ako keby ponúkol dva farby. Rozdiel nie je veľký, ale hráč by sa v ňom mal vedieť zorientovať.
Teraz obaja súperi licitovali, avšak si nepotvrdili fit, takže situácia je pre partnera nebezpečnejšia ako keby tomu bolo naopak, lebo jeden zo súperov môže mať piky, druhý srdcia a môžu partnera okontrovať. Partner by teda mal byť silnejší a určite nesmie mať minimum.
Detto tento sled ukazuje rezervy. Rovnako platí, že hypotetický misfit súperov vytvára riskantnú situáciu pre našu linku.
Reverz partnera ukazuje dobrú ruku ako aj jeho pripravenosť na opravu na 3trefy, čo znamená, že partner má neraz 6list v trefoch. Garantované to však nie je.
Partner má dobrý list s dlhými trefmi a štyrmi kárami.
Partner nemusí mať silný list aj keď zasiahol po otvorení ukazujúcom 20-21 bodov. Môže mať rozlohový list, napríklad útočnú rozlohu 64, ale zároveň ukazuje aspoň 1,5 obranného zdvihu (na túto tému osobitne pár slov na konci textu).

Na záver pripomeniem, že úvodný text tejto témy obsahoval nasledovné rozdanie (všetci v druhej):
a otázku, či bolo treba licitovať 3 alebo 4piky. Snáď je teraz už odpoveď jasná :).


V nasledujúcom rozdaní boli všetci v prvej hre a negatívnym hrdinom rozdanie bol West (ako ináč, zase slovenský reprezentant), ktorý po otvorení 2NT nezasiahol 3piky. Prečo nezasiahol? Nevedno. Niektorí hráči majú priveľký rešpekt pred beztromfovým otvorením, ktorý ešte narastie, keď ide o silnejšie otvorenie 2NT. Druhým dôvodom môže byť naivná predstava, že však súperi budú hrať 3nt, West má dobrý výnos a tak súperov nebude “varovať”, že pikový výnos je hrozba (občas to dokonca vyjde a hráč je potom so svojím rozhodnutím spokojný, avšak musí zabudnúť na zvyšných deväť rozdaní z desiatich, v ktorých v takýchto prípadoch pasoval a potom získal zlý výsledok, čiže musí zabudnúť na rozdania, ktoré túto jeho taktiku štatisticky zničujúco zdemolovali).
Aj teraz sa všetky tieto dôvody a úmysly sa rozplynuli ako ranná hmla potom, čo linka NS dvomi hláškami (4piky boli tzv. Stayman na lacné farby) dospela do trefového slemu a o potenciálnej výbornej obrane tohto slemu 6pikmi nepadlo ani slovo.
K tomu ešte toľko, že bridž je tzv. bidding game, čiže hra, v ktorej je licitácia najdôležitejšia. Samozrejme, aj pas je hláška, čiže je pasovať je súčasť licitácie, ale pasovať s dobrou kartou nevyzerá ako to čo od nás bridž očakáva. Návrat do základného textu.


Celkom prečítané 27 krát.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments