«

»

júl 05 2024

Výsledky majstrovstiev Európy 2024


V dňoch 24.júna-4.júla 2024 sa v dánskom meste Herning konali majstrovstvá Európy v súťažiach družstiev. Pred týmito súťažemi sa odohrali párové súťaže žien a seniorov.

Majsterkami v párovej súťaž žien sa stali Poľky Cathy & Sophia Baldysz, na druhom mieste skončili Fínky Pia Erkkila & Raija Tuomi, tretie miesto obsadili Srbky Jovana Zoranovic & Selena Pepic.

Poliaci zopakovali výhru aj v párovej súťaži seniorov vďaka výhre Michala Kwieciena & Wlodzimierza Starkowskeho pred švédskou dvojicou Per-Inge Helmertz & Arne Jordestedt a izraelskou Israel’s Avi Kalish & Nir Grinberg.

V súťažiach družstiev sa do posledného dňa bojovalo až o 4 tituly.

Najhodnotnejšej súťaži Open (30 družstiev) vyhralo Nórsko pred Švajčiarskom a Talianskom. Ako zaujímavosť uvádzam, že nórske družstvo prehralo len 6 zápasov z 29 a najvyššia prehra bola iba o 12 impov.

V súťaži žien vyhralo opäť Nórsko (22 družstiev), na druhom mieste bolo Francúzsko a tretie Turecko.

V súťaži seniorov vyhralo Holandsko (20 družstiev) pred Poľskom a Francúzskom.

V súťaži mixov vyhral (23 družstiev) Izrael pred Francúzskom a Talianskom.

Slovensko sa žiadnej tímovej či párovej súťaže nezúčastnilo.

Ešte dve rozdania z ME formou testu:

1. V poslednom rozdaní dôležitého zápasu je NS v prvej hre a my s partnerom v druhej. Máme: Čo zalicitujete v tejto nepríjemnej situácii?

Nie na každom stole otvoril North 3trefy, ale tam kde áno, tak tam súperom poriadne zavaril, lebo East samozrejme kontroval, celé rozdanie vyzeralo nasledovne:

Ako vidieť, rozdanie je o výbere najmenšieho zla. A tým je pas a Gábor Winkler z družstva Maďarska aj zapasoval. 3 trefy neporazil (dobrý hlavný hráč záväzok splní), ale získal 14 impov, lebo na druhom stole súper z jeho kartou zalicitoval 3kára a padol za 1400.


2. Nasledujúce rozdanie je na tému silných listov. Máme:
Čo zalicitujete v tejto (pre zmenu príjemnej) situácii? Skúsite Blackwooda? Nuž ale tak sa nikdy nedozviete, koľko má partner pikov. Alebo poviete 6NT? Alebo skúsite niečo iné?

Najlepšia hláška je samozrejme 5nt vo význame vyber slem. Po forsujúcom 5nt môže zahájiteľ ukázať pikový fit alebo vlastnú dobrú farbu. Ak nemá ani jedno, tak sa uchýli do 6nt. Celé rozdanie vyzeralo takto:

Ak zahájiteľ zalicituje 6kár, tak odpovedajúci má dobré dôvody zalicitovať veľký slem. Ak zahájiteľ zalicituje 6pikov, tak odpovedajúci pravdepodobne pasuje a hlavný hráč slem splní, pokiaľ rozohrá pikovú farbu bezpečne.



Celkom prečítané 49 krát.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments