«

»

júl 24 2024

Slovenský štandard, balancovanie, úvod


Ak sledujete nasledujúcu licitáciu a v tejto pozícii ďakujete kartibohovi, že súperi nevylicitovali hru


a premýšľate len nad tým, čo vyniesť, tak mám pre vás jeden tip: najprv vyriešte, či nemáte zasiahnuť do licitácie miesto toho aby ste ju vaším pasom ukončili. Ak sa súperi zastavili pod hrou a vy máte slabý list, tak by ste mali vedieť, že váš partner má dobrý list, ale nemohol do licitácie zasiahnuť, lebo jeho list je pre zásah nevhodný. Ak sa súperi zastavili pod hrou a vy máte slabý list, tak by ste nemali predpokladať, že súperi urobili chybu, ak sa pod hrou zastavili, pričom tam hru majú.

Takejto situácii sa v bridžovej terminológii hovorí balansovanie a aj keď úvod bol napísaný ľahkým perom, tak nie je vôbec jednoduchá. Je definovaná ako znovu otvorenie licitácie potom ako akcia súperov skončila na nízkom licitačnom stupni. Hráč, ktorý sedí na poslednom mieste a jeho pas by ukončil licitáciu, tzv. balancuje, ak licitáciu neukončí.

Pozrime si teraz nasledujúci príklad:
O čo v tomto príklade ide? Asi nie ste nadšený s potenciálnou obranou súperovho záväzku. Nemáte tromfy, nemáte obranné zdvihy. Partner musí mať veľmi dobrý list, aby ste porazili jedno srdce a ak porazíte jedno srdce, tak skoro iste splníte aj jeden pik. Ak odpovedajúci má povedzme štyri body a vy máte šesť, tak zostáva 30 bodov. Nebuďme trochári, dajme zahájiteľovi povedzme 16 bodov, ale aj tak na partnera zostáva stále dosť bodov, v tomto prípade 14. Prečo teda partner nezasiahol? Nuz lebo má niečo podobného ako sú nasledujúce listy:
S prvými dvoma listami je partner bezradný, lebo nemá dobrý zásah a tak musí pasovať a aj s posledným sa mnoho hráčov so slabučkými trefmi radšej zásahu vyhne.

Ste si vedomí partnerovho problému? Aj s dobrou kartou niekedy nemá inú alternatívu ako pasovať. Ira Corn, zakladateľ tzv. Dallaských es, družstva, ktoré malo za cieľ vrátiť tituly majstrov sveta do USA, povedal:

Bridz je hra s 52 kartami. Táto realita je však mnohými hráčmi ignorovaná. Príliš často hráč premýšľa len na základe 13-tich kariet, len na základe kariet, ktoré on drží.

To plne platí pre tento prípad. Mnoho razy je partner nútený pasovať aj s veľmi dobrým listom. Povedzme si, aké sú výhody, keď obnovíme licitáciu:
  1. môžeme dostať súperov na vyšší stupeň a poraziť ich
  2. môžeme si miesto nich my zapísať splnenie čiasťáka
  3. naša licitácia môže partnerovi pomôcť pri výnose
  4. ak má partner naozaj dobrý list, tak možno vylicitujeme hru alebo trestne okontrujeme súpera

Treba dodať, že licitácia na balansovanej pozícii má aj svoje riziká. Súperi možno vylicitujú hru, o ktorej predtým netušili. Psychologicky najhoršia je tzv. trojka dohnať do hry, potom okontrovať a následne záväzok zadať. Je to nepríjemné, ale ak sa vám to ešte nestalo, tak vysoko pravdepodobne štatisticky strácate oveľa viac tým, že ste na balansovanej pozícii z obavy pred takouto katastrofou pasívny. Ale najzaujímavejší z celého je princíp, ktorý sa nebude každému hráčovi páčiť, lebo mnoho hráčov nerozlišuje alebo málo rozlišuje medzi licitom na priamej pozícii a licitom na balansovanej alias štvrtej alebo niekedy aj reopen zvanej pozícii. Pritom tento rozdiel existuje a aj keď nie je taký veľký ako v pokri, kde je pozícia u stolíka a tam prevedená akcia je oveľa dôležitejšia ako v bridži, tak stále ho treba brať od úvahy a má aj nasledovný dôsledok.

Princíp:
licitácia na balansovanej pozícii sa výrazne odlišuje od licitácii na priamej pozícii.

Licitácii na balansovanej pozícii sa budeme venovať v pokračovaní tohto textu.

Celkom prečítané 34 krát.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments