«

»

aug 21 2024

Disciplinárna kauza Šimona Kentoša


V poľskom Wroclave sa v dňoch 7-12. júla 2024 konali majstrovstvá Európy mládeže. Po poslednom kole hranom 12. júla organizátori zistili, že z jednej sady bordov chýba posledná krabica, board číslo 18. Ďalší postup bol rutinný: bolo zistené, že krabica sa hrala v zápase Slovensko-Francúzsko. Keďže všetky stoly sú monitorované kamerami, tak EBL z video záberov zistila, že krabicu ukradol Šimon Kentoš, člen slovenského družstva U21.

O udalosti dňa 13. júla informoval prezidenta SZB Petra Belčáka prezident EBL Eric Laurant. Mimo iného písal: Simon Kentos of your U21 team deliberately took this board with him. He carefully covered it with papers and some clothes and then took it away. If you want we have the camera movie available of course (Šimon Kentoš z vášho U21 družstva si tento board zámerne vzal so sebou. Opatrne ho zakryl papiermi a nejakým oblečením a potom ho odniesol. Ak chcete, máme samozrejme k dispozícii film z kamery). Nemali sme (Peter Belčák alebo predsedníctvo SBZ) záujem overovať toto tvrdenie a tak sme o video nepožiadali.

Dňa 14. júla, už z domova, Šimon (ktorý sa medzičasom z iných zdrojov dozvedel, ze EBL vie o jeho čine) kontaktoval EBL a dohodol sa, že krabicu pošle do Wroclavi. Detaily dohodol aj s prezidentom SBZ Petrom Belčákom, ale krabicu sa do 19. júla, kedy EBL so súťažami končila, slovenskej pošte nepodarilo doručiť a vrátila sa ku Šimonovi späť. Problém vrátenia krabice bude riešený samostatne, inou cestou.

Z udalosťou je však spojená závažnejšia vec ako je fyzické vrátenie krabice a ňou je prípadný trest pre Šimona za jeho konanie. Prezident EBL napísal: I also suggest taking disciplinary sanction from the side of your federation. As championship committee we are thinking about not allowing him to participate in the next EBL Youth tournament (Navrhujem aj disciplinárne sankcie zo strany vašej federácie. Ako komisia uvažujeme o tom, že mu neumožníme účasť na ďalšom turnaji EBL mládeže).

Prvým problémom, ktorý bolo treba riešiť operatívne, bola Šimonova účasť na súťažiach vo švédskom Orebro v čase od 26. júla do 4. augusta 2024. Pre krátkosť času a iné, viacmenej asi zrejmé dôvody, v tomto prípade nebolo žiadne dobré riešenie a ako najmenej zlé bolo vyhodnotené povoliť Šimonovi účasť na tejto súťaži a to aj na základe názoru Maťa Vodičku, NPC juniorov, ktorý bol ohľadom tejto účasti konzultovaný.

Závažnejším problémom bola otázka navrhovaného trestu zo strany našej federácie. Udalosťou sa zaoberalo predsedníctvo SBZ, ktorého je Šimon členom. Aj keď máme príslušné dokumenty ako disciplinárny poriadok a stanovy SBZ a vieme o rôznych riešeniach iných disciplinárnych priestupkov, tak nás situácia zastihla nepripravených a mali sme v p-sbz rôzne názory ako ohľadom ďalšieho postupu, tak aj v hodnotení závažnosti Šimonovho činu.

Šimon v diskusii p-sbz vyjadril ľútosť nad svojím činom (krabica mala byť spomienkou na súťaž) a súhlasil s návrhom, že sa vzdá reprezentácie na čas, ktorý predsedníctvo pokladá za vhodný. K realizácii takejto dohody však pre rôzne názory v predsedníctve na závažnosť Šimonovho previnenia ako aj kompetenciu predsedníctva uzavrieť takto prípad nedošlo.

Podľa disciplinárneho poriadku vyniesť prípadný trest je v kompetencii disciplinárnej komisii. Disciplinárna komisia nekoná však bez podnetu, podnet na nevyhnutné konanie musí vzniesť príslušný orgán. V tomto prípade to je predovšetkým predsedníctvo SBZ. V predsedníctve boli názory ohľadom postupu a aj ohľadom podnetu predsedníctva nejednotné. Jeden podnet navrhol PB, na hlasovanie o ňom ale nedošlo. Podnet EV s návrhom na zastavenie možnosti reprezentovať do 31.augusta 2025 nezískal pri hlasovaní p-sbz potrebnú väčšinu. To viedlo k tomu, že prezident SBZ Peter Belčák sa rozhodol podať svoj podnet na disciplinárne rokovanie individuálne a podnet bol podaný dňa 21. augusta 2024.

O rozhodnutí disciplinárnej komisie budeme informovať.



Napísal Edo Velecký.

Celkom prečítané 180 krát.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments