«

»

sep 05 2024

Slovenský štandard, hodnotenie vyvážených listov 10-15 bodov, časť II


Tento text naväzuje na predošlý text na tému hodnotenia vyvážených listov s 10-15 bodmi:

Pokračujme nasledujúcou kartou:
List obsahuje bežných, ale nie veľmi lákavých 14 bodov. Ak má partner zlý list, tak tam nemáme žiaden záväzok. Naopak, nemali by sme byť prekvapený, ako súperi zalicitujú hru, ktorú hladko splnia a niekedy, síce raritne, dokonca aj slem. Našou výhodou ale je, že takéto listy sa jednoducho licitujú. Otvoríme tref a rebídneme jeden pik. Čokoľvek partner zalicituje, by nemalo spôsobiť hlavy bolenie. Vyvážený list má aj inú dodatočnú výhodu: pokiaľ licitáciu úplne nepokazíte, tak neskončíte v misfite. Ak partner chce hrať farebnú hru, tak ho jednoducho podporíte. Zároveň platí, že takýto list nie je ťažké licitovať v obrane. Pokiaľ súper otvorí 1srdce, tak dáme informačnú kontru, v inom prípade pasujeme.

Všetci v prvej:
Nie je veľa misfitových sekvencií, keď máte vyvážený list, ale táto medzi ne čiastočne patrí. Tak či onak, náš list nemá lepšiu budúcnosť v inom záväzku. Splnenie 2nt môže byť ťažšie ako splnenie 2 srdcí a to ešte partner môže licitovať 3srdcia či nebodaj 3nt. Treba rýchlo pasovať, nemíňať čas a inteligenciu na riešenie takýchto problémov. Pritom srdcový záväzok nemusí byť zlý, lebo náš srdcový kráľ je dobrým doplnením. Ak partner nepodporil naše trefy či piky, tak máme malú indikáciu, že má nejaké kára a naše kárové figúry sa mu budú veľmi hodiť. Dve srdcia by sa mohli splniť a v dobrý deň aj s nadzvihom. Ak sa licitujú 2nt a to je u nás žiaľ úplne bežné, tak v podstate kradne partnerovi splniteľný záväzok a vymieňa ho za riskantný.

Všetci v prvej:
2 srdcia sú forsing a 2NT teda nevyhnutné. Po troch srdcia však treba pasovat. Výsledok bude asi jeden pád, ale to je proste bridž.

Všetci v prvej:
Partner mohol licitovať nejakú farbu, ale zvolil nt. Partner má vyváženú rozlohu, rovnako počet bodov nestačí na hru. Nie je treba podľahnúť “sile” 14 bodov, treba pasovať.

Všetci v prvej:
teraz ale máte veľa dôvodov domnievať sa, že vaše hodnoty budú dobre doplnené hodnotami partnera a tak licitujete 3nt. Záväzok má dobrú šancu na splnenie.

Všetci v prvej:
Toto je zložitejší problém. Ak máme fit, tak ho majú aj súperi a teraz ho skúšajú v licitácii nájsť. My sa zároveň musíme rozhodnúť, či máme v licitácii pokračovať alebo pasovať. Prvý pohľad na kartu hovorí pasovať a možno s tým súhlasiť. Ale aj tak si takáto nízkoúrovňová licitácia zaslúži podrobnejšiu analýzu.
Proti ďalšej licitácii hovorí:
  • máme len 4list tref
  • máme defenzívne hodnoty v kárach
  • naše piky nestoja za veľa
  • LHO nepodporil piky, existuje teda nebezpečie, že bude piky prebíjať
Pre ďalšiu licitáciu hovorí:
  • partner má iste 4list tref a možno aj dlhšie trefy
  • posledný dôvod je taktický. Kde sú srdcia? Partner ich nemá, lebo by dal negatívnu kontru. To znamená, že súperi majú na linke najmenej osem srdcí. Je pravdepodobné, že ak budeme pasovať, tak srdcový fit nájdu.

Tento taktický dôvod je rozhodujúci a preto treba licitovať 3trefy. V danom rozdaní ide o malý zisk, lebo 3 trefy sa asi raz padnú, kým 3srdcia skôr splnia, ale v iných rozdaniach môže ísť o rozdiel medzi čiastočným záväzkom a hrou súperov a tak tento princíp je vhodné používať. Mimochodom, nejde o nič iného ako o tlak na súpera, o zmenšenie priestoru pre jeho licitáciu, proste o princíp, ktorý je integrálnou súčasťou dobrého bridžu.


Celkom prečítané 23 krát.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments