«

»

mar 21 2017

Na výnose záleží

Karpatský pohár 2017

Board 3 South Deals E-W Vul
Q 4 3 2
A 3 2
K J 10
10 5 3
J
9 7 6 4
Q 8 5 3
Q 8 6 4
N
W E
S
K 6 5
J 10 5
9 7 6 4 2
J 9
A 10 9 8 7
K Q 8
A
A K 7 2

V súťaži družstiev na Karpatskom pohári 2017 sa vyskytlo aj toto rozdanie. Väčšina párov licitovala v rozdaní 6 , menej párov sa zastavilo na 4 . V zápisovom lístku rozdaní je uvedené, že linka NS môže uhrať 6 , ale zďaleka nie všetci tých 12 zdvihov uhrali.

Z otvoreného listu je uhrať malý slem veľmi jednoduché. Po výnose alebo zoberie hlavný hráč v ruke. Ak nebol výnos, tak odohrá ešte  A a prejde A na stôl. Zo stola vynesie  K a potom  Q. Pokiaľ E prikryje tak pridá A, pokiaľ E neprikryje S prepustí a zahrá další trumf, dotrumfuje a odohrá svojich 12 vysokých kariet. Pokiaľ hlavný hráč nemá o rozlohe žiadne informácie a pozrie sa na karty na stole po výnose, vidí, že má na výdaj jeden až dva zdvihy v a jeden trefový zdvih. Jeden zdvih v bez hádania impasov vydá v prípade, že sú delené 2:2, alebo je jedna z figúr singl. V prípade, že singl krála má E, nevydá v žiaden zdvih. Prvý zdvih po výnose vezme v ruke a zahrá  A a vydýchne si keďpadne  J. Pokiaľ nebol výnos , tak odohrá  A z ruky a znovu zahrá . Jediná šanca, ako sa dá záväzok splniť je, že ten z protihráčov, ktorý má  Q má aj 4 karty v farbe. Zhodou okolností je to tak a dokonca je aj jedno, na ktorej strane by sa takáto rozloha vyskytla. Po prebratí  K západom a jehovýnose, hlavný hráč prevezme opäť v ruke, odohra všetky tromfy a dostane sa do koncovky :


Karpatský pohár 2017

A
K J
10
Q 8
Q 8
N
W E
S
J
9 7
J
8
K 7 2

Po výnose  8 hlavného hráča W nedokáže udržať obe lacné farby a slem je splnený. Zabrániť splneniu slemu (pokial neuvažujeme o variante hrania z otvorených kariet) je trefový výnos. E, keď sa dostane do zdvihu na  K, znovu zahrá tref a tým preruší vstup do ruky v koncovke. Ako vidieť v tomto prípade skutočne na výnose záleží. Pokiaľ by W do prvého zdvihu vyniesol  J, dá sa rovnakým spôsobom zohrať 13 zdvihov.

Napísal Peter Hora.

  [fb_button]

Celkom prečítané 216 krát.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments