The Long and Winding Road Tlačiť E-mail
22. 12. 2005

The Long and Winding Road

S Tónom Závodským  sme urobili  opäť Predvianočný turnaj pre mládež (za ochotnej pomoci Jozefa Justa z CVČ). Chceli sme, aby  deti v kľude odohrali aspoň jeden turnaj za sezónu, keďže na krúžku času nieto. Aby bola čo najlepšia  účasť, tak sme to vybavili na  piatok, cez vyučovanie.

To sa nám aj podarilo a tak hralo 8 párov z Gymnázia TO a až 5 párov zo ZŠ Tríbečská ( Tónov krúžok  logických hier). Hralo sa na 6 a pol stole, každý s každým, 13 kôl po 2 krabice.
Pre viacerých to bol ich prvý, príp. druhý turnaj.
Chceli sme turnaj s minimálnymi nárokmi na  organizáciu, ale Tónovi to nedalo a pustil sa aj do zháňania občerstvenia a cien od sponzorov. Hlavným sponzorom  boli pekárne TOPEC a tak sme si pochutili v prestávke na rožkoch, sladkom i slanom pečive, k tomu nátierky od firmy AlfaBio, Tóno navaril čaju do veľkého hrnca a veru dobre padlo všetkým. Ja som mal na starosti technickú stránku- krabice, karty, zápisové lístky, topovanie, rozhodovanie. Spoločne sme potom riešili problémy pri stoloch, ktoré sa vyskytli najmä pri zapisovaní výsledkov a veru mali sme aj dvaja čo robiť. Po skúsenostiach z minulých rokov sme si dali zvlášť záležať na priebežnej kontrole zápisových lístkov, kde sa zase vyskytli výsledky v opačnom stĺpci, chýbajúce označenie  kontry, zle vyhľadané body atď. Okrem toho renonce v priebehu partií.
Nakoniec sa juniori mnohému podučili a získali skúsenosti. Vyskúšali si riadny turnaj. Prvé dve partie trvali aj s písaním kariet pol hodiny.
Zvládli striedanie, zapisovanie  kariet i výsledkov, vyhľadávanie bodov za výsledok, odsúhlasenie výsledku, odnášanie kariet a niektorí ešte v pauze aj ping pong.
Prvé tri páry skončili nakoniec o 10% lepšie než  ostatné, aj keď v spočiatku to nevyzeralo a viedli aj Fodorová-Matušíková a začiatočníci Bago-Dúcky. Víťazstvo Babalu s Rusňákovou je prekvapením, hrali spolu prvýkrát (okrem pár partií na krúžku). Stali sa súčasne Majstrami Gymnázia. Ondro hráva občas na BBO, Monika bola v Hluku.Tipoval som skôr  Lobotku s Margom, na ktorých si trúfali zaútočiť Gogová-Kijac, ktorí sa zohrali v Hluku, získali na sebavedomí a cítia, že jednotka teamu nie je neporaziteľná. Siedmačky Fodorová - Matušíková predbehli aj viacerých gymnazistov a ukázali sa najlepšie zo žiakov.
Ceny boli od  Topecu, Decodomu, Alfabio, Prvej  stavebnej  sporiteľne, Rodičovskej rady gymnázia TO a tak sa každému ušla okrem pohostenia aspoň nejaká maličkosť.
Zišiel by sa nám nejaký šikovný vyhodnocovací program, príp. školenie na jeho ovládanie, lebo ručné rátanie je zdĺhavé. Nehovoriac o nutnosti dopredu si nachystať  rozpisy, stolové lístky, pre neistý počet účastníkov radšej  čo najviac variant. To je časovo náročné. Najmä keď po skončení turnaja je obrovský hurhaj a ťažko sa dá sústrediť a ešte narýchlo riešiť vzniknuté nejasnosti.
Nám s Tónom to dalo riadne zabrať a boli sme z toho celkom vyčerpaní. Trochu pomohlo písanie do počítača, aj keď na open verziu Office Excelu, ktorú sme mali  nie som navyknutý.
Celkovo sa turnaj odohral v pohode, pomalým tempom, 5 hodín sa hralo, potom ešte rátanie výsledkov a vyhodnotenie. Sme spokojní s tým, že turnaj  toľkí dokázali absolvovať ( siedmi z nich po prvýkrát), podarilo sa nám ich dať dokopy, obidve partie sa trocha  spoznali a videli, že bridž je výborná zábava. Cesta od detských škriepok k majstrovstvu bude však ešte dlhá a točitá.
IT
 
Výsledky a fotografie nájdete v priloženom súbore.