Rodičom školopovinnej mládeže Tlačiť E-mail
Napísal Vojtech Belčák   
01. 04. 2009
Otvorený list rodičom

Otvorený list rodičom prečo voliť  Bridž  pre voľno časové aktivity školopovinnej mládeže.

 

Prečo otvorený list a prečo práve rodičom? Všetci, ktorí sme nimi boli a dnes sa strachujeme o svoje vnúčatá, alebo rodičmi sme, ale aj tí, ktorí sa na rodičovstvo pripravujú máme vysnený ideál o našich deťoch. Časom sa tento ideál mení, prechádza vývojom a dnes je podstatne iný ako bol v  polovici minulého storočia. Je to prirodzený vývoj a myslím si, že sa na tom vo väčšine zhodneme. A ešte je tu jedna podstatná zmena. Rodič sa dnes chová menej autoritatívne ako kedysi, uvedomuje si, že zákazmi a odmietaním všetkého, čo dnešný stredoškolák donesie domov, vyvoláva viac konfliktov vo vnútri rodiny, žiaľ často s otvoreným koncom. Ale teraz k veci. Prečo podporovať práve bridžové aktivity medzi mládežou.

  

Otvorený list rodičom

Úvod

Súčasná podoba dneška poskytuje mladému človeku a nie len jemu množstvo príležitostí ako plnohodnotne žiť, vzdelávať sa, využívať voľný čas, ako sa sebarealizovať, ako pomáhať iným a tak by sme mohli vymenovávať do nekonečna klady, ale aj zápory doby v ktorej žijeme. Keď som sa rozhodol Vás osloviť, bol som vedený dvomi základnými myšlienkami:

  1. Prispieť, aby dnešná ešte školopovinná mládež nevyhľadávala väčšinou iba možnosti lacnej a často nie práve blahodarnej formy zábavy, ktoré často vedú k negatívnemu formovaniu mladého človeka a k jeho neskorším životným návykom a postojom. Usilovať sa ho hravou formou nasmerovať k hodnotovo vyšším aktivitám.

2.   Čo urobiť preto, aby hra o ktorej je reč získavala na svojej popularite medzi mladými, aby sa zveľaďovala hráčska základňa, aby túto, na celom svete rozšírenú uznávanú a pestovanú hru, ktorá je dokonca dnes už súčasťou olympijských hier hrávalo čím viac ľudí aj u nás.

 

Čo je bridž

Briž je hra aj zábava. Je kráľovská hra a výborná zábava. A je to zároveň aj šport. Duševný šport s rovnakou možnosťou všetkých účastníkov uspieť podľa svojich vedomostí a schopností. Nič na veci nemení, že pri bridži sa používajú karty, ktoré sú takým istým športovým náčiním ako lopta, alebo puk,...Pri bridži sa nebehá, neskáče, pohybu je pri hre pomenej, je však treba rozmýšľať, čo niekedy viac bolí ako pohybom unavené telo. Bridž vyžaduje veľké sústredenie, dobrú pamäť, kombinačné schopnosti, logické myslenie a trpezlivosť. Združuje ľudí pociťujúcich potrebu súťaživosti, založenej na vlastných schopnostiach. Núti človeka spoliehať sa sám na seba, včas a logicky správne rozhodnúť na základe analyzovaných informácii. To sa naučiť nenúteným spôsobom – hrou, je nesmierne cenná skúsenosť pre ďalšie smerovanie mladého človeka. Aktívny športový vek bridžistov je o mnoho dlhší ako u ostatných športov, je od 12 do 90 rokov. Naučiť sa hrať bridž je investícia doslova na celý život. Na každej výkonnostnej úrovni poskytuje uspokojenie z hry, možnosť aktívne oddychovať, umožňuje poznávanie nových a zaujímavých ľudí. Otvára dvere do sveta kultúry, športu, spoločenských kontaktov a voľno časových aktivít.

 

Doslov

To všetko čo som vyššie uviedol podčiarkuje fakt, že bridž dnes vo svete rôznou formou hrá okolo 80 mil. ľudí, organizovane viac ako 5 mil. To nie je malá komunita. V mnohých krajinách je súčasťou študijných osnov v školách, aby sme nemuseli ísť ďaleko napr. v Poľsku. Jeho pozitívny vplyv na formovanie mladého človeka je nepopierateľnou skutočnosťou. Je nám úprimne ľúto, že všetko čo je uvedené v tomto liste nevieme dostatočne prezentovať u nás na Slovensku. Bez mladých to nepôjde. Pomôžte nám v tom.  

 

A ešte dôvetok. Keď sa mi nepodarilo Vás presvedčiť, pustite si na webe

Rozhlasový pořad Naděje regionu o havířovských bridžistech - 2. část

 

S úctou

 

Ing. Vojtech Belčák – člen Predsedníctva SBZ

 

 


 

Kto je online?

Práve je pripojených:
2 hostí

Štatistika siete

Registrovaných:47
Správ:1773
Odkazov na stránky:72
Návštevy dnes: 25
Návštevy včera: 101
Návštevy/mesiac: 964
Návštevy spolu: 135455
Max.počet/deň: 281
   2016-5-7
Max.počet/mesiac: 2974
   2011-9
Počet strán dnes: 235
Počet strán včera: 375
Strany za mesiac: 2735
Strany spolu: 534714
Roboti dnes: 19