Niekoľko rozdaní z Balatonu Tlačiť E-mail
Napísal Ján Tomčáni   
05. 05. 2009

Lightnerova kontra


Prvé kolo, rozdanie číslo 4.

Sedím na Západe a mám:

karta westu
všetci v druhej. Som dealer a pasujem. Nie je náš štýl otvoriť takúto ruku preventívnou hláškou.

Licitácia pokračovala takto:
      Kontra môjho partnera je tzv. Lightnerova kontra a žiada netradičný výnos väčšinou preto, že má niekde šikén alebo preto, že má AK vo farbe, ktorú by som normálne asi nevyniesol a myslí si, že je potrebné to stiahnúť. Je mi dosť jasné, že partner ma šikén pikový. Problém je, že ja mám pikov šesť a bojím sa, že Juh má šikén tiež. Ale kedže nemám nič lepšie na výnos, tak vynesiem teda malý pik. Pikový výnos sa ukázal ako nevyhnutný, pretože celé rozdanie vyzerá následovne:

celerozdanie
      Po ne-pikovom výnose hlavný hráč slem jednoducho splní, pretože nemám vstup do ruky na stiahnutie pikového esa a zahodí si pikového kráľa na srdce dokonca aj po nápaditom trefovom výnose. Neviem, čo by som vyniesol bez kontry, ale pochybujem, že by to bol pik. Za 6kár s kontrou minus1 sme dostali 54/58 matchpointov. 6kár rovno by bolo iba za 6/58 matchpointov.
      Áno, je tam 6NT zo severu, ale po takejto licitačnej sekvencii je pre súperov naozaj ťažké na to prísť. Splnia 6NT aj bez dvoch es, keď to hrajú z dobrej strany.
     
     

Zmeškaná príležitosť


Prvé kolo, rozdanie číslo 8.

Stále sedím na Západe a tentokrát mám túto peknú zbierku:

Image

všetci v prvej hre. Opäť som dealer a zahájim 1NT (15-17) hrajúc štandartný systém. Sever pasuje a môj partner licituje 2kára (transfer), Juh kontruje, ja pasujem. Môj pas popiera 3list srdce. Sever pasuje tiež a môj partner ukončí licitáciu hláškou 3NT.



Výnos je káro desiatka a vidím nasledujúceho dummyho:

Image

      Takže zahrám malú, príde eso a ja pridám malú. Súper zmení na pikovú osmičku, ktorú vezmem esom a zahrám impas srdcovou dámou, ktorú mi vezme Juh a pokračuje pikovou 6. Mám sedem istých zdvihov (2piky+2srdcia+3trefy) a môžem zobrať dva ďalšie, ak sú srdcia 3-3. Bezpečná zohrávka na splnenie je prikryť šestku sedmičkou. Vezmem čokoľvek vráti Sever a budem hrať kára sám. Splním aj keď sa srdcia nedelia 3-3. Ak by som skúsil pikový impas jackom, môžem mať problém, ak sa srdcia nedelia 3-3 a Juh má štyri piky. Moja 7 bola zobraná 9, 9káro bola vrátená do kráľa a ja som claimol 9 zdvihov.

T1: károT, 6, K, 2
T2: pik8, A, 3, 2
T3: srdceQ, 4, 2, K
T4: pik6, 7, 9, 5
T5: káro9, 7, A, 5 claim

Image

      Kárový výnos a pikové pokračovanie je jediná obrana ako udržať tento záväzok na 9 zdvihoch. Bolo to samozrejme zlé skóre pre nás a mali sme iba 9/58 bodov.
      Vidíte, prečo je názov zmeškaná príležitosť? Mal som rekontrovať 2kára s kontrou a zobrať si top namiesto tejto skoro nuly splnením 9 alebo 10 zdvihov v dvoch kárach s rekontrou. Rekontrujeme s dobrými štyrmi alebo piatimi kárami, väčšinou bez 3 srdcí. Nepovažoval som (po uvažovaní nad touto alternatívou) tie kára ako dostatočne dobré, čo sa ukázalo ako veľká chyba, ktorá stála naozaj veľa.


Vzrušujúci začiatok


Prvé kolo, rozdanie číslo 15.

Stále Západ a mám:

Image

NS v druhej hre. Juh je dealer a zahájil 1káro, alertované. Spýtal som sa a dozvedel som sa, že hrajú Precision a 1káro je väčšinou štvorlist. Nemám čo povedať, takže kľudne pasujem. Súper za mnou tiež pas a partner reopen kontru. Juh pasuje a nasleduje moje rozhodnutie. Kontra na reopene sľubuje len o málo menej ako priama kontra, nezvykneme na takejto pozícii bojovať so slabými rukami. Toto bolo pre nás prvé rozdanie turnaja a mám začať rovno bránením kontrovaného záväzku na prvom stupni? Veľmi rád by som mal lepšie tromfy, ale čo sa dá robiť, pasujem a za mnou sa ozve Sever hláškou 1srdce. To Edo trestne okontruje a všetci pasujeme.



Obrana nebola ideálna, ale -3 za 800 stačilo na 53/58 bodov.

Image

1srdce nebol najlepší záväzok, v ktorom naši súperi mohli byť, ale všetky záväzky by mali byť aspoň -3. V 1káro s kontrou by som asi vyniesol malé káro a potom by mohol hlavný hráč vyviaznúť s dvomi pádmi.


Sen sa stáva skutočnosťou


Druhé kolo, rozdanie číslo 6.

Tentokrát som Sever a mám takúto krásnu kartu:

Image

EW v druhej hre. Samozrejme som posledný, kto bude licitovať, pretože Východ je dealer a zaháji 1tref. Môj partner zasiahne 1pik a ja začínam premýšľať, čo mu na ten jeden pik poviem. V tom ma Západ prekvapí a ozve sa hláškou 1NT. To mám teraz jednoduché a dám kontru. Neočakávam, že to budeme hrať, ale čo mi ostáva. A naozaj, sen sa stáva skutočnosťou a hráme 1NTx.

Tentokrát bola obrana brutálne presná:) a stiahli sme si osem kárových zdvihov a pikové eso. Tento výsledok nebol dokonca ani raz zopakovaný a tak berieme všetky body z tohoto rozdania.

Pre tých, ktorých zaujíma celé rozdanie:

Image

Zaujímavý je takzvaný mixmaxový výsledok, ktorý je 5kárx-2. EW totižto môžu splniť 4srdcia.

Poznámka: ide o preklad textu článku, ktorý napísal autor na žiadosť G.Szalayho, maďarského internacionála, pre jeho čitateľsky veľmi pútavé webové noviny. Originál článku bol písaný v angličtine, Szalay si ho preloží do rodnej reči, pre náš web ho preložil Tomčo a pre web prispôsobil admin. Komplikované sú cesty bridžové...


 

Kto je online?

Práve je pripojených:
2 hostí

Štatistika siete

Registrovaných:47
Správ:1773
Odkazov na stránky:72
Návštevy dnes: 25
Návštevy včera: 101
Návštevy/mesiac: 964
Návštevy spolu: 135455
Max.počet/deň: 281
   2016-5-7
Max.počet/mesiac: 2974
   2011-9
Počet strán dnes: 235
Počet strán včera: 375
Strany za mesiac: 2735
Strany spolu: 534714
Roboti dnes: 19