Výzva pre mladých Tlačiť E-mail
09. 03. 2011
Vážení bridžoví priatelia,

v mene P-SBZ chcem vyzvať všetkých mladých bridžistov na Slovensku, ktorí majú záujem reprezentovať Slovensko na vrcholných športových podujatiach v Európe, ale hlavne tých, ktorí majú chuť, čas a energiu na sebe popracovať, urobiť niečo pre svoje zlepšenie, aby tento svoj záujem prejavili a prihlásili sa na adrese P-SBZ ( Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi, potrebujete mať zapnutý Javascript aby ste ju mohli vidieť. ).

P-SBZ pristúpilo k tomuto kroku z niekoľkých dôvodov, ktoré sa pokúsim opísať a predísť prípadným nedorozumeniam.

Na veľké medzinárodné turnaje organizovaných EBL a WBF, a to vo všetkých kategóriách, sa menovité prihlášky zadávajú prostredníctvom národných bridžových zväzov. Zároveň účasť našich reprezentantov na týchto podujatiach a jej zabezpečenie je jednou z povinností, ktoré má národný bridžový zväz. Aby sme túto svoju povinnosť vo vzťahu ku generácii hráčov, ktorí perspektívne nahradia súčasných reprezentantov, splnili, P-SBZ sa rozhodlo vymenovať za reprezentačného kapitána žiackej a juniorskej kategórie Jána Tomčániho. Sme jednoznačne presvedčení, že pod systematickým vedením tohto kvalitného hráča a človeka, ktorý pravidelne dosahuje úspechy nielen doma, ale ako jeden z mála slovenských hráčov hlavne na zahraničných turnajoch, sa môžu individuálne schopnosti, rozmýšľanie a talent každého z Vás rozvíjať ešte rýchlejšie.

Ako kapitán je zodpovedný za prípravu a návrh nominácie juniorov a žiakov na medzinárodné podujatia, na ktoré prihlasujú svoje družstvá národné bridžové zväzy, v našom prípade SBZ (napríklad ME a pod.). Aktivity v tomto smere v podaní NBC sú vítané, nie sú však v žiadnom smere povinné či záväzné pre prípadných reprezentantov.
 
Všetkým záujemcom chcem povedať, že si v P-SBZ vážime, čo pre Vás a vlastne pre nás všetkých urobili a robia tí, ktorí v mladej generácii na Slovensku vzbudili záujem o bridž a pritiahli za všetky roky k našej obľúbenej aktivite niekoľko desiatok, ak nie stovku, hráčov. Toto nik nespochybňuje a ani to od nikoho neočakávame. Ale domnievame sa, že podobne, ako fungujú ľudové školy alebo krasokorčuliarske prípravky pod vedením učiteľov a trénerov pre širší okruh adeptov, z ktorých nie všetci chcú a nie všetci vydržia pri klavíri alebo na korčuliach a iba zlomok z nich sa dostane vysoko, kde už majú individuálne hodiny pod vedením uznávaných koncertných majstrov či bývalých vrcholových športovcov, takáto postupnosť je vhodná aj pre bridž. Podobne, ako najlepší klavíristi a krasokorčuliari po rokoch a na vrchole kariéry spomínajú na tých, ktorí ich učili prstoklad alebo kadetku, tak vo Vás budú Vaši prví učitelia tými, ktorí Vás zasvätili a nadchli pre bridž, naučili Vás základné športové a spoločenské pravidlá, ktoré musíme pri hre dodržiavať.

Zároveň si uvedomujeme, že Vašej hráčskej úrovni musíme pomôcť, aby ste obstáli aj v medzinárodnom porovnaní. Aktívna účasť v lige je dôležitá, ale z nášho pohľadu to nestačí. Vlani sa ligy zúčastnili iba dvaja mladí (dokonca obaja v prvej lige), teraz ste na rozpiskách viacerých družstiev a niektorí dokonca ostali mimo súpisiek. Preto chceme každému z Vás, slovenských bridžistov a bridžistiek do 27 rokov, dať rovnakú príležitosť a adresujeme nasledovnú výzvu: Ak si ochotný podstúpiť náročnejšiu prípravu a venovať viac svojho času teoretickej a praktickej príprave, ak si chceš overiť, kam môžu siahať Tvoje schopnosti a ak máš záujem zúčastňovať sa Majstrovstiev Európy, Majstrovstiev sveta alebo Olympijských hier ako reprezentant Slovenska v príslušnej mládežníckej kategórii, tak sa prihlás. Zároveň všetkých ubezpečujem, že ak sa teraz niekto neprihlási, tak ostáva rovnocenným členom SBZ a na jeho šancu stať sa v budúcnosti reprezentantom toto rozhodnutie nebude mať vplyv. Že ak sa teraz niekto prihlási a po nejakom čase (po 2 týždňoch alebo aj po 2 mesiacoch) zistí, že na to nemá (chuť, šikovnosť, čas), tak budeme radi, keď sa vráti k bridžu na úrovni ako sa mu venuje teraz a na jeho šancu stať sa v budúcnosti reprezentantom toto rozhodnutie nebude mať vplyv. Prihlasovať sa môžete jednotlivo alebo ako pár. Podstatne dôležitejšie než súčasná herná úroveň alebo súčasný partner je pre nás to, že máte úprimnú chuť na sebe individuálne pracovať a zároveň že viete v budúcnosti vytvoriť súdržný tím v zápasoch a aj počas programu medzi nimi.
 
Prihlásených hráčov Ján Tomčáni oboznámi s plánom prípravy a dohodne si podrobnosti. Vám a aj jemu osobne touto cestou želám, aby ste mali pri spoločnej príprave radosť z prejavov uznania, radosť zo samotnej hry. A Janovi želám, aby medzi Vami našiel toľko šikovných a schopných hráčov, že bude opakovane zažívať pri predkladaní každej nominácie nepokoj, či vybral spomedzi Vás naozaj to najlepšie.

Peter Belčák


 

Kto je online?

Práve je pripojených:
2 hostí

Štatistika siete

Registrovaných:47
Správ:1773
Odkazov na stránky:72
Návštevy dnes: 25
Návštevy včera: 101
Návštevy/mesiac: 964
Návštevy spolu: 135455
Max.počet/deň: 281
   2016-5-7
Max.počet/mesiac: 2974
   2011-9
Počet strán dnes: 211
Počet strán včera: 375
Strany za mesiac: 2711
Strany spolu: 534690
Roboti dnes: 19