Slovensko-Nemecko,6-24,18.kolo Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   

SLOVAKIA vs GERMANY 6 - 24 VP (46 - 88 IMP)

Začína sa ostro a zle pre nás. V rozdaní č.3 má Lohay nasledovný list:
Image
a na partnerovo otvorenie 1tref licituje 1srdce a na partnerov rebid 1pik licituje 4trefy ako pikový fit, trefovú krátkosť a slemový pokus (ergo Splinter). Henc poprel akýkoľvek cuebid a zalicitoval 4piky, avšak Karči ešte zo seba vymačkal druhý slemový invit, 5 pikov (aj 4piky môžu byť pritom s niektorými kartami partnera problém - napríklad Qxxx,Qx,Jx,AQJxx). Opakovaný slemový invit partner s tromi esami prijal a tento slem (ktorý v našej skupine nikto iný nehral a v druhej skupine bolo čiernou vranou Rumunsko) nás stál 11 impov. V rozdaní č.3 Nemci vyhrali súťažnú drazbu v otvorenej miestnosti ulovením záväzku 3 piky, keď Velecký môže splniť 4trefy. Väčšiu stratu však zapríčinilo Hencove prehliadnutie významu súperovej hlášky 2trefy, na ktorú dal informačnú kontru, ale partner ju oprávnene interpretoval ako trestnú. Plus 2, 11 impov pre Nemcov, ktorý môžu mať dojem, že im impy hádžeme doslova lopatou a oni ich musia len zberať.

Nemecký marš prerušuje na chvíľu v rozdaní č. 4 Lohay, ktorý plní obtiažne 4 srdcia, 12 impov pre nás. Avšak v rozdaní č.6 prichádza výnosový problém, keď musíte vyniesť proti trefovému slemu (po konvenčnej licitácii, ktorá vám pri výnose veľmi nepomôže) z nasledovného listu:
Image
Filip nesie (podľa mňa správne) srdce, po ktorom hlavný hráč nemá so splnením žiadny problém, 16 impov pre Nemecko, lebo na druhom stole sa hraje 6NT a licitácia v sebe akési mierne varovanie pred srdcovým výnosom obsahovala, takže South vyniesol pik a 6NT sa padlo, lebo nesedeli 2 impasy. Teda, nie že by sme mali šťastie na rozdávanie.

Ale aby sme nevyhovárali len na šťastie, tak v rozdaní č.9 má Lohay nasledujúci list:
Image
a je na rade v druhej hre po takomto licite: za ním pass, partner 1káro, pred ním 4piky. Ono to vlastne ani nie je problém, treba s 2  potenciálnymi zdvihmi okontrovať, veľkí pesimisti hrajúci ľahké otvorenia prípadne zapasujú. Ale Karči pasovať nevie, musí povedať niečo aktívne, takže prichádza 5kár a hneď aj kontra. Je to 2krát nie v podstate zhora (proti 4pikom tiež 2krát nie), ale hlavný hráč pridáva ešte jeden pád, 14 impov v balíčku zo zlatou mašličkou pre súpera.

V rozdaní č.12 Velecký vynáša proti 4pikom z nasledujúceho listu
Image
po licitácii 1pik-2piky-4piky. Srdce, tref? Technicky správne vyzerá skôr singl káro, ale po tomto výnose hlavný hráč ľahko splnil. Záväzok je splniteľný po každom výnose, ale nie to prechádzka ružovým sadom a Karči ním ani neprešiel, 10 impov pre Nemecko.  Nasledujúce rozdanie je opäť obratové, ale ani Henc a ani Smirnov (typický Nemec, že?) neodhadli správne rozloženie figúr, takže nula impov.

Zábavné (teda pre nás, pre súpera ťažko) je rozdanie č.11, v ktorom Nemci po osemkolovej licitácii plnej konvenčných otázok vylicitovali slem bez AKJ v pracovnej farbe.

V zápase plnom obratových rozdaní si následne vyberá slabú chvíľku aj Velecký, keď podlicituje pri zásahu svoj list a tak vynechávame 4 srdcia. 10 impov straty. Potom má Velecký nasledujúci list:
Image
a vynáša na 4srdcia po licitácii 1srdce-2srdcia-4srdcia. Hm? Čo vynesiete? Trefový výnos (na rozdiel od predošlého rozdania č.12 tentoraz asi technicky nesprávny) umožňuje hladké splnenie, kým Lohay  po pikovom výnose splniť nemôže. 12 impov pre súpera, siedmy dvojciferný zápis pre nich. Veľa. Veľmi veľa.

Ale posledný dvojciferný zápis je náš. A je to vďaka Lohayovi, vďaka toľkokrát predtým neúspešnej licitačnej (a prehnanej) agresivite a vďaka tomu, že súperi umožnili našim v zatvorenej miestnosti nájsť dobrú obranu proti 4srdciam. Zapisujeme  11 impov, ale zápas vysoko prehrávame temer basketbalovým skórem, čo o dobrom bridži určite nesvedčí.

Ďalšie články na túto tému: