Wales-Slovensko, 16-14, 19.kolo Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   

WALES vs SLOVAKIA 16 - 14 VP (54 - 51 IMP)

Pred posledným kolom stojí Wales na postup a pevne verí, že naše družstvo prekážkou nebude. Ja zase sľubujem Maďarom, že im (Walesanom) nič nedarujeme. O postup napokon bojovali aj Chorváti, ktorí v poslednom kole rozniesli Talianov a v istej fáze im pri vyhodnocovaní výsledkom na postup chýbal len jeden imp - náš imp, vďaka ktorému by Wales nevyhral, ale remizoval. Ako vidieť, v hre bolo v poslednom kole dosť.

Prvý väčší zisk je náš. V rozdaní č.2 padá North v otvorenej miestnosti z nepresne hraných 4srdcí, keď stačil vydať 2 trefové a aj 2 pikové zdvihy, 13 impov  pre nás. Prvý väčší zisk súperov prichádza obratom, keď Henc má nasledovný list:
Image
a ako South otvára licitáciu v druhej hre jeden tref. Za ním kontra, všetci pasujú. Aj Henc, ktorý zvyčajne pasuje rád(podľa môjho názoru Lohay mal povedať 1káro, ale Henc musí licitovať 1NT). Keďže trefy boli pre pár Henc-Lohay na tejto súťaži zakliate, tak z predpokladaného zisku sa stala už po neviem koľkýkrát strata, hlavný hráč padol za 500. Debakel dokonal v druhej miestnosti Velecký, keď napchal záväzok 3 srdcia netušiac, že súperi hrajú Acol. 12 impov pre Wales.

V rozdaní č.6 pomohol k obratu Filip, keď atypicky zapasoval partnerovu hlášku 1 káro a aj v ďalšom licitačnom kole pasoval. Ale na druhej strane, 3NT v rozdaní nie sú, ku porazeniu stačí vyniesť technicky správne malé srdce. Henc však v druhej miestnosti vyniesol špekulatívnu piku, strácame 10 impov.

Rozdanie č.8 je z istého hľadiska učebnicové. Zohrávate s nasledovnými listami z pozície N šesť pikov:
Image
Výnos je trefová desiatka, dávate zo stola dámu, ktorá berie zdvih. Ako ďalej? Zrazu zisťujete, že je zle. Fakt pridal West do prvého zdvihu jacka? Fakt, pridal. Preklínate aspoň 5 minút sám seba za rýchlu hru v prvom zdvihu a hľadáte východisko. Zahrať káro impas? Zahrať piky zhora? Prvé je nebezpečné, druhé vás pripravuje o jednu možnosť pre splnenie záväzku. Napokon sa rozhodnete, že najlepšie bude pokladať tref jacka za falošnú kartu a skúsite druhým trefom prejsť do ruky na pik impas.  West však druhý tref prebíja pikou a hrá srdce. Zahadzujete 2 kára na srdcia, hráte  káro impas, ktorý sedí, hráte káro k esu a konečne hráte aj pik impas, ktorý ste mohli zahrať hneď v druhom zdvihu, keby ste nehrali zbrklo. Pik impas však nesedí, mínus jedna. Na druhom stole dostal Lohay výnos káro desiatkou, 14 impov pre Slovensko (Concentrate, povedal mladý Walesan na Southu svojmu otcovi sediacemu na Northe. Nemám o čom premýšľať, povedal mi nedávno jeden reprezentant, keď som opakovane kritizoval jeho bleskové zahratia ako hlavného hráča do prvého zdvihu).

Čo sme na sleme získali, to však onedlho na sleme stratíme, lebo Lohay s Hencom nenachádzajú cestu ku dobrému beztromfovému slemu, ktorý v rozdaní č. 10 otec so synom neohrozene vylictovali a už koncentrovaný otecko tentoraz žiadný blunder nevyrobil. Postupne sa však rozohrávame, získavame viacero drobných zápisov vďaka  technickej a aj licitačnej prevahe, takže to vyzerá tak, že zápas predsa len vyhráme.

Lenže v poslednom rozdaní majú hlavní hráči hádanku ako nájsť tromfovú dámu vo farbe delenej 5-4. Samozrejme, všetci poznajú poučku, že pri 9 kartách treba hrať zhora, ale niektorí medzi nimi vyznávaju teóriu, že to exaktne platí len vtedy, keď súper nezasiahol a po zásahu môžu byť pomery zmenené. Polovička hlavných hráčov preto dámu zaimpasovala a tak nesplnila záväzok 4srdcia, medzi nimi aj Velecký. 13 impov pre Wales, ktorému to akurát stačilo na tesnú výhru v pomere 16-14. Ech.

Nuž, tak toto boli ME v Ostende.

Ďalšie články na túto tému: